Menü

Kalp Krizi için farkındalık hedefli kamu spotu yayında

Kamu spotunun amacı kalp krizi belirtilerini erken kavrayarak, acil yardım çağrısı için hızlı davranmak konusunda farkındalığı yaygınlaştırmak

Kahramanmaraş merkezli ve birçok ilimizi etkileyen büyük deprem sonrası uzmanlardan bu konuda uyarılar geliyor.  Depremi yaşayan veya bu travmaya maruz kalan insanlarda kalp krizi ve ani ölüm riskinde artış olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar, kalp krizi geçirdiğini fark etmeyen ve krizin ilk saatlerinde durumun ciddiyetini anlayamayan hasta ve hasta yakınlarının bilinçlenmesinin önemine dikkat çekiyor. Çünkü krizden sonra hastaneye geç başvurular nedeniyle hastaların bir bölümü maalesef hastaneye ulaşamadan hayatını kaybediyor. Hayatta kalanların da kalbinde gecikmeden dolayı daha çok hasar görülüyor.

 

Bu düşünceden hareketle, kalp krizinin belirtileri hakkında vatandaşa bilgi veren ve böyle bir durumda yapılması gerekenleri hatırlatan bir kamu spotu, Hayatta Kal Derneği tarafından, T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü onayı ile hazırlandı.  Bu kamu spotu kalp krizi belirtilerini topluma daha başlarına gelmeden önce öğretmeyi ve bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Hayatta Kal Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mutlu Vural “Depremzede vatandaşlarda artan kalp krizi riski projemizi daha da önemli hale getirmiştir. Kalp krizinden ölümler %60-80 oranında hastane öncesinde gerçekleşiyor. Aniden kalbi duran kişinin hastane dışında hayatta kalma oranı %1 iken ambulans ya da hastanede bu oran %90’dan fazla. O nedenle insanlarımız kalp krizini geçirdiğinizi 3-5 dakika içinde kavramalı ve derhal 112’yi aramalılar.  Bu sayede sağlık ekibinin güvenli ortamına erken ulaşmakla hayatta kalma oranlarını kendiliğinden artıracaktır. Kamu spotunun temel hedefi vatandaşların kalp krizi geçirdiğini erken kavramaları ve derhal 112’yi aramalarıdır” diyor.

Kamu spotunun içerik hazırlığı ve danışmanlığı, Prof. Dr. Vural tarafından yapıldı, projenin yapımcılığını ve yönetmenliğini İhsan Taş üstlendi. Sanatçı Halil Ergün, Elif Kaya ve çocuk oyuncu Kumsal Vural, sosyal sorumluluk projesi kapsamında gönüllü olarak rol aldı. Montaj ve animasyon ise Yalçın Yıldız’ın gönüllü katkılarıyla proje tamamlandı. T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğünden ve Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Eğitim ve Projeler Dairesi Başkanlığı’nın nihai içerik onayı ve RTÜK onayının ardından televizyon kanallarında yayınlanmaya başladı.

Bu projede yer alanlar çalışma ile ilgili görüşlerini şöyle ifade etti.

Daha önce Kaçış 1950, Temel ile Dursun İstanbul’da, Parayı Bulduk ve Dedemin Gözyaşları isimli sinema filmlerini hayata geçiren genç yapımcı ve yönetmen İhsan Taş “Bu proje ile hocamız tahmini yılda 1000 hayat kurtarılabileceğini söylediğinde çok heyecanlandım. Kalp krizi geçirenlerin 112’yi erken aramaları çok önemli… Bu vesile ile bir hayat bile kurtarılsa dünyaya bedeldir” dedi.

Sanatçı Halil Ergün “Kalp krizinin ilk belirtilerini atlamamak ve hemen 112’yi aramak hayat kurtarıcı ilk adımdır. Kalp krizinin belirtilerini başımıza gelmeden öğrenmenin hayati önemi var” dedi.

Sanatçı Elif Kaya “Hayatta Kal Derneği’nin bu projesinde yer almaktan son derece memnunum. 112’yi arama farkındalığı hayat kurtarabilir.” Yorumunu yaparken, çocuk oyuncu Kumsal Vural “İyilik en büyük sihir, doktor olmadan da hayat kurtardım. İnşallah doktor ya da hemşire olup gelecekte de hayatlar kurtarırım” dedi.

 

Yazar
«
»
Bir yorum yazın
Siz de görüşünüzü belirtebilirsiniz...

Yorum yazabilmek için lütfen giriş yapınız.